Mikä on liven vetovoima?

Usein asiakkaamme pohtivat, tehdäkö live vai tallenne. Näissä molemmissa on puolensa ja toki yleensä lopullinen valinta tehdään sen mukaan, mikä on käyttötarkoitus ja mitä tavoitellaan. Autamme luonnollisesti tässä pohdinnassa eli autamme asiakasta valitsemaan heidän tilanteeseensa sopivimman ratkaisun. Joskus valinta tallenteen ja liven välillä kallistuu vain ja ainoastaan karvan verran liven puolelle siksi, että livessä on jokin outo vetovoima. Yrityksistäni huolimatta tämä vetovoima on todella hankala selittää, mutta se on kuitenkin selvästi olemassa. Vai olenko väärässä? (Kommentoi alle!)

Liven maaginen vetovoima johtunee monien seikkojen yhteissummasta ja on siksikin niin vaikeasti selitettävä. Tässä muutamia vaihtoehtoja, mikä livetilanteessa oikein voi vetää ihmisiä puoleensa: 

  1. Livessä voi sattua ihan mitä vain, asioita ei korjata lennosta vaan kuten livetapahtumiin kuuluu, mokia voi sattua ja kamerakulmatkin voivat välillä olla hassuja. Nämä “mokat” tai pienet kauneusvirheet tekevät liveistä inhimillisiä ja siksi kiinnostavia – virheitä ei pystytä peittelemään tai ottamaan uudestaan. “Rosoisuus” ja mahdollinen yllätyksellisyys tekee livestä aivan eri tavalla mielenkiintoisen kuin tallenteesta. 
  2. Liven oma taika selittyy myös osaltaan mielestäni sillä, että tiedät muidenkin olevan linjoilla yhtäaikaisesti: sekä kameran takana olijat sekä muut katsojat ja osallistujat. Vähän niin kuin suosittujen TV-ohjelmien loppuhuipennukset tai urheilukisojen finaalit: tiedät, että miljoona+ muutakin katsoo juuri tätä yhtäaikaisesti ja siitä syntyy tunne omasta, ainutlaatuisesta katsojakokemuksesta.
  3. Yksi selkeä selittävä tekijä livejen vetovoimassa on kuitenkin simppeli ja se on katsojien osallistumisen mahdollisuudet: liveissä pystyt lisäämään striimiin osallistumisen tapoja katsojalle, kuten chatin mutta myös monia muita keinoja. Ja ohjelman vetäjänä pystyt myös huomioimaan nämä katsojien kommentit ja kysymykset heti ja jopa muuttamaan sisältöä osallistujien osallistumisen perusteella. Tämä on mielestäni ylivoimainen erotustekijä tallenteisiin verrattuna, vaikka tallenteisiinkin pystyy yhdistämään asynkronista osallistumista monin eri työkaluin (esimerkiksi oppimisympäristöissä). Mutta tallenteen sisältöön tällainen asynkroninen osallistuminen ei pysty vaikuttamaan enää. 

Kuten huomaatte, livejen vetovoimaa on hankala selittää, enkä usko, että olen päässyt tämän kysymyksen lopullisen vastauksen äärelle vielä. Jotain maagista tässä touhussa kuitenkin selkeästi on!

Tutustu tarkemmin aiheen eri näkökulmiin ja katso Business Tampereen järjestämä Record vs. Live -paneelikeskustelu tästä, johon meiltä osallistui Kalle Lamminmäki yhtenä panelistina: 

https://vimeo.com/manage/videos/491330366